Tore Husebys FRILANSERI

Tore Husebys FRILANSERI
Litt om alt...

lørdag 6. juni 2020

Rasisme meg her og rasisme meg der, Fru Blom!

En amerikansk politimann drepte George Floyd. Kollegene så på, uten å stanse galskapen. Her i Norge har det utløst reaksjoner som at det også må fokuseres på at rasisme også foregår her.  Tidlig ute var den "avprinsessede" prinsessa, som mente at hun hadde fått en bratt læringskurve siden hun ble i hop med sin afroamerikanske kjæreste Durek Verret.

OVERKLASSESYNSPUNKTER:
Jeg tviler ikke på at også han -som alle med mye melatonin i skinnet, får sin del av rasismen som finnes både her og i USA.Men hovedgrunnen til at Verret får kjørt seg i Norge er ikke hudfargen, det er  hjernen hans!

Han er et merksnodig fenomen med høy grad av uutdannet selvfølelse,liten grad av empati, mye skråsikkerhet om hva han mener er sannheter her i livet, og en merkverdig oppfatning av helse.
Sånn sett samsvarer han godt med prinsessa, som har akkurat de samme egenskapene.

Summen av eksotiske oppfatninger og  nedlatende holdninger til sunn fornuft, er noe de begge deler. Det er ikke nødvendigvis  rasisme å påpeke dette fordi om kjæresten din er brun, Märtha Louise.  Kan hende er grunnen bare at at han er som deg: En snåling i manges øyne, og kanskje litt  vel arrogant  og bedrevitende i forhold til folk flest sin meninger og oppfatninger.

DET GÅR IKKE MED NEGERGUTTSANGER LENGER:
I min verden er det en hovedregel at den krenkede sjøl som må definere hva rasisme er. I likhet med mobbing på arbeidsplassen, kvinneundertrykking i samfunnet generelt og så videre.  Det er bare femti år siden vi ikke hadde brune mennesker i Norge. I dag har vi en million innvandrere fra andre land, mange av dem med et annerledes utseende enn hvite nordmenn.
Denne voldsomme overgangen takles ikke av alle.  Problemene dette medfører både for dem som kommer til Norge og dem som "var her" underestimeres hele tiden av de ansvarlige politikerne. Dette er noe av årsaken til det vi kan kalle generell nedrakking av mennesker man ikke forstår eller kjenner til. Og også årsaken til alt svineriet  som skrives i kommentarfelt.

ALLE ER LIKE MEN NOEN ER LIKERE ENN ANDRE:
Det jeg reagerer aller mest  på av rasisme er faktisk ikke alt dette,selv om det er ille nok. Disse primitive holdningene avslører ofte seg selv og som (nett)troll flest tåler de ikke dagslys.
Det jeg reagerer mest på er noe helt annet - det er den systematiske, høyst vanlige og generelt aksepterte holdningen til at Norge i dag består av A og B mennesker. Ja, C-mennesker finnes også.

A-menneskene er oss som ofte er hvite, som har jobb og utdanning og som jobber med noe viktig og eller aktverdig.  Vi møter aldri noen rasisme.

B-menneskene er dem vi de siste tiårene har lært oss å ta for gitt. Hun som serverer deg pizza for luselønn, henne som vasker toalettet du nettopp har vært på, polakkene som murer og snekrer for småpenger utbetalt av et mafiafirma, eller som jobber svart for deg.  Alle disse folkene gjør alt det vi ikke lenger gidder eller tar oss bryet med.
De færreste hilser på disse nye tjenerne våre. Ofte overses de der de jobber for seg selv i bygg, på sykehus, i restauranter, i garasjeanlegg og på offentlige toaletter.  De er blitt våre ikkemennesker.

Hvis ikke dette er rasisme, så er ingenting rasisme. Vi hilser ikke på dem eller finner ut hva de heter, hvis vi ikke absolutt må.

Så har vi C-menneskene. Det er rusmisbrukere, tiggere og andre i liknende situasjoner.  Ofte kan de være skremmende for folk flest.  Noen av disse oppholder seg i Norge uten noen rettigheter, andre er norske statsborgere og blir dermed tatt hånd om av Nav og helsevesenet.
Å holde seg unna disse er ikke i seg selv rasistisk.

Men å ikke hjelpe dem når de er i nød, er det. Og det skjer. Ofte!

PRIMITIV FLOKKFRYKT ELLER INTELLIGENT ABSTRAHERING?
Mitt poeng er kanskje dette. Ikke alt som ser ut som rasisme er det.  Men det foregår hver dag ekstremt mye rasisme i Norge, som ingen bryr seg med å tenke på som et felles problem for oss alle.  Alle mennesker har krav på respekt. Alle mennesker har plikt til å respektere fellesskapet som vårt samfunn er.

Vi mennesker er som aper: Vi holder oss inne med våre egne, og frykter " de andre". Men der apene ikke kan velge, så har vi en hjerne som faktisk kan abstrahere vår egen virkelighet over på det faktum at det fellesskapet du er en del av, det har kanskje "de andre" også i sin verden.

Og det er i erkjennelsen av dette at vi alle kan foreta et valg: Er det ukjent og utrygge farlig, eller er det bare noe du ennå ikke har tatt deg tid til å bli kjent med?

Det ligger i menneskenes natur å se opp til noen og ned på andre.  Men det ligger i menneskenes kultur en mulighet til å bruke sin tenkende hjerne til å overkjøre dette med fakta som bryter ned og nyanserer disse primitive følelsene.

INGEN ER BEDRE ENN ANDRE - EGENTLIG:
En far sa til sin sønn som var så imponert av vellykkede mennesker i samfunnet at det grenset til det hemmende dette: - " Husk dette gutten min. Alle må drite!"

Det er noe i dette. Alle mennesker må spise,drite,sove,elske,jobbe og se og bli sett av andre mennesker. Det er hos sine egne man møter raushet og respekt.

Alle vi som bor i Norge bør erkjenne at vi er et vi, ikke et dem og oss.

Først da kan rasismen bekjempes.




















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar