Tore Husebys FRILANSERI

Tore Husebys FRILANSERI
Litt om alt...

onsdag 12. september 2018

Hvem skal ha lønna for den jobben du gjør?



Du svarer selvsagt at de skal du ha. Sånn er det ikke for alle. Kulturarbeidere over hele verden som lager ting som kan flyttes via en datamaskin: Tekst/Bilder/Musikk/mistet plutselig retten til å tjene penger på sine egne produkter da Internett tok av. 
Imidlertid er det noen helt andre som tjener på dette, og det er eierne av nettjenester. Facebook for eksempel.
EU, som er et nokså tøysete organ i mange sammenhenger, har endelig vedtatt noe fornuftig: De sier at om du distribuerer andre menneskers produkter på nettet, så skal det betales for.

Sutringa blant dem som mener at nettet ikke skal koste noe, er omfattende. Derfor er det viktig at så mange som mulig faktisk setter seg inn i saken, og tar stilling først etter at de forstår følgende: Hvor mye artister og kunstnere taper på at alle kan stjele produktene deres, og dernest at de fleste kunstnere slett ikke er steinrike, men strever med å kunne leve av yrket sitt.  Og dette har ingenting med argumentet om at «er du ikke bra nok kan du ikke leve av det du gjør». Det finnes en norsk artist som, hvis hun ble betalt, ville ha tjent 1,7 millioner kroner på nettformidlingen av hennes kunst.  I dag tjener hun ingenting på dette. Facebook og Youtube derimot, tjener fett på dette.

Derfor: Støtt dette EU-vedtaket, og bidra til at artister kan få leve av sitt arbeid – akkurat slik du og jeg gjør det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar