Tore Husebys FRILANSERI

Tore Husebys FRILANSERI
Litt om alt...

torsdag 14. oktober 2021

Hva de ikke sier om Kongsbergtragedien :

 

Det er ingen tvil om at hendelsen i Kongsberg er en grusom og totalt meningsløs hendelse.
Det spekuleres av politiet i om dette er en terrorhandling - og det de mener med det er at dette har skjedd fordi det av religiøse eller politiske årsaker spres et skrekkvelde ment å skremme folket for et bestemt formål.
Dette er åpenbart ikke tilfelle her. Enhver med et noenlunde klart
klinisk blikk ser øyeblikkelig at vi her har å gjøre med en psykisk syk person som i lang tid har gått på sjølstyr.
Og her er mitt viktige poeng:
Det er politiske grunner til at denne typen gærninger går løs - det er fordi at alternativet er at de IKKE går løs! Og det kan ikke Norge leve med, fordi:
Det er nå mange år siden det ble bestemt at man ikke lenger kunne arrestere tatere, psykisk utviklingshemmede, alkoholikere, arbeidsløse, hjemløse og psykisk syke mennesker etter eget forgodtbefinnende. For deretter å sette dem i ulønna tvangsarbeid i fengsler og på gårder.
For slik ble det gjort i mange tiår. Lovene medførte at tusenvis av mennesker opplevde stygge overgrep, både fra samfunnet gjennom lovverket, men også gjennom enkeltmennesker som misbrukte sin makt i de posisjonene de innehadde i fengsler, institusjoner, politikamre og på gårder.
Denne praksisen og holdningene rundt dette ble det etterhvert tatt et oppgjør med slik at det i dag kun er meget alvorlig syke som tas hånd om av tungpsykiatrien - den delen som håndterer folk som er dømt til tvungent opphold i institusjon der tung medisinbruk og tvangsmidler som å legges i reimer etc. er i bruk som terapeutiske virkemidler.
Det betyr at folk som åpenbart ER sjuke men ikke sjuke nok til å dømmes til tvangsbehandling går løse - dette er altså en ønsket utvikling fordi Norge har mange skamfulle historier om overgrep mot enkeltmennesker som var på sida av samfunnet, men som ikke hadde gjort annet galt enn å være "rare." Skyggene fra denne tida preger dagens politikere så hardt at ingen tør å gjenopprette tvangsmidler på grunn av enkelte borgeres manglende egenomsorg.
For å sikre at dette ikke gjentar seg har dermed du og jeg og alle andre i dag rett til å drikke oss i hjel, ta livet av oss om vi ønsker det, isolere oss fra omverdenen om vi ikke tør eller orker å møte mennesker og vi kan mene og si omtrent akkurat hva vi lyster.
Og selv om alle i familien og i nabolaget mener at du absolutt burde ha bistand fordi du har slutta å vaske deg, pusse tenna eller spise sunn mat, drikker opp trygda og går i de samme klærne året rundt så kan ikke samfunnet gjøre noe med det.
Hvis ikke du selv ber om hjelp!
Så lenge du ikke dreper noen, eller dauer av din egen manglende egenomsorg har ikke samfunnet lov til å gripe inn.
Slik sett kan vi si at årsaken til at tragedien på Kongsberg skjedde var at samfunnet ikke griper inn hos denne mannen fordi han hittil ikke har vært sjuk nok - det han fram til i går har drevet med har vært innafor det et samfunn må tåle at folk holder på med.
Så vi kan si at enkeltmenneskers rett til å få være i fred for samfunnets inngripen, betales med at enkelte mennesker ikke får den hjelpen de burde ha fått - fordi de selv ikke ønsker dette.
Og det betales også med at det i blant skjer slik meningsløse mord som vi nå har sett på Kongsberg.
Dette dilemmaet er ikke lett å løse men jeg har noen (helt gratis) forslag som jeg mener burde drøftes:
A: Rusavhengige, psykisk sjuke og enkelte gamle som ikke kan ta vare på seg selv burde få et tvangsvedtak på styring av økonomien som omhandler husleie, varme og mat. Norge er et kaldt land. Så kan de heller rote bort det som eventuelt er igjen av trygda etter at de faste utgiftene er betalt.
B: De psykiatriske institusjonene bør bygges ut til å tvangsinnlegge folk som ikke kan ivareta seg selv en kort tid for utredning og avklaring. Det bør også bygges flere institusjoner som ikke driver behandling, men omsorg og ivaretakelse.
C: Politiet bør ha myndighet til å forlange enkelte mennesker til slik utredning basert på en politisk vurdert og bestemt bevisbyrde om manglende ivaretakelse av egen person.
Psykiatrien skal da ikke ha mulighet til å nekte denne innleggelsen. Dagens politi i Norge har en enorm kompetanse både på vurdering og behandling av slike gærninger- ikke sjelden er de dyktigere enn det psykiatrien er.
D: Tvungen medisinering bør omfatte flere psykiatriske pasienter enn det som er tilfelle i dag. Mange nye medisiner er effektiv hjelp, men de virker motsatt om de ikke blir tatt slik forskrivingen sier at de skal tas.
Husk dette: Det antallet vi her snakker om er omtrent en promille,
av befolkningen, altså en tusendel.
Det betyr at i Oslo med sine 630 000 mennesker så er det bare 630 personer som er såpass farlige for seg selv eller andre at de må under offentlig omsorg.
Det er ikke flere enn at landet klarer det....
'Glem heller ikke at det finnes mange dyktige miljøarbeidere som faktisk klarer å få mennesker til å begynne å ta vare på seg selv igjen. De trenger bare selskap, omsorg, hjelp og motivasjon.
Det er egentlig en temmelig enkel psykiatri dette. . . Man må bare huske at hjelpen må ytes livet ut for enkelte, fordi de ikke klarer å holde seg sjøl oppreist uten bistand.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar