Tore Husebys FRILANSERI

Tore Husebys FRILANSERI
Litt om alt...

søndag 22. desember 2019

Antifundamentalisme:



Jeg er blitt antifundamentalist. Noe så inn i granskauen! 

Jeg får mark av folk som som er helt sikre på at Gud finnes, folk som mener at verden i nær framtid går til helvete på grunn av klimaet, folk som mener at helse er kun et spørsmål om riktig mat og riktig levesett.

Like tåpelig er de som er stikk motsatt. Folk som VET at det ikke finnes noen Gud, folk som mener at klimaet er uberørt av  menneskets aktiviteter, folk som mener at de fleste trygt kan røyke og drikke og spise dårlig mat uten at dette har noen praktiske konsekvenser.

Religion:
Ingen vet om Gud fins. Det er derfor religion kalles for tro.  Det finnes mange guder, og ingen av dem virker spesielt mer logisk enn en annen. Forsvinner menneskene fra jorda, er Gud borte også. I det minste som en menneskelig tro. Ordet religion  betyr "respekt for det opphøyde". Altså respekt for det vi ikke vet  noe sikkert om. 

Klima:
Klimautfordringene er der, men innebærer ikke at verden står på stupet av selvutslettelse for oss mennesker.  Selv om den gjør det for noen dyrearter. Lokalt er klimaet her i Norge mye bedre enn det var for femti år siden. Produsenter av transportmidler har redusert utslipp til et minimum. Verdens klimautfordringer er først og fremst skapt av en eneste ting: At folkerike, tidligere fattige land, ønsker seg og forlanger å få den samme velferd og vekst som Europa har nytt godt av siden den industrielle revolusjon. Dette er et rimelig krav, det er ingen logikk i at kineserne skal sykle så lenge vi her hjemme kjører bil.
Teknologiene er i rask utvikling og det er bare et tidsspørsmål før mennesket løser de viktigste klimautfordringene, nemlig dem som fører til global oppvarming. Energi er det nok av så lenge sola skinner. Og det vil den gjøre i fem milliarder år til. Så noen bråhast er det ikke.  At klimaforkjemperne er de samme folka som nekter å sette opp vindturbiner i naturen, er for meg et bevis på at noen akutt fare er det neppe.

Helse:
Helse er et resultat av både gener og vaner.  Moderne humanisme, velferd og teknologi har sørget for at både sterke og  svake mennesker overlever livets strabaser.  Et fenomen dyreverdenen ikke kan nyte godt av, der dør alle svake individer. Naturen er grusom sånn – noe vi mennesker har klart å bekjempe.  Konsekvensen er at mange av oss mennesker rammes av uventede helseplager selv om vi lever så sunt vi klarer. Et  bevis på dette er da NAV lurte på hvorfor det var så mange sjuke unge ikke arbeidsføre. Politikerne mente at årsaken var ungdommelig latskap. Svaret viste seg å være langt enklere:  Den sterke reduksjonen i prematur spebarnsdødelighet har medført at det i dag er mange som vokser opp med fysiske og psykiske begrensninger med hensyn til jobbevne. Dette er en villet politikk – spebarnsdødeligheten i et land er nemlig den viktigste indikatoren på landets egen «helsestatus.» Lav sådan gir økt nasjonal status!

Konklusjon: 
Jeg føler, tror, mener,synes og antar. Jeg vet ikke. For enhver sannhet, selv i matematikken, kan vise seg å være feil.  Derfor mener jeg at fundamentalismen  er  menneskets verste fiende.  Det er den som har fått mennesker til å tro at de gar retten til å drepe, lemleste,rane, stjele og bedra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar