Tore Husebys FRILANSERI

Tore Husebys FRILANSERI
Litt om alt...

mandag 11. august 2014

Sexkjøpsloven.

Det er nå et faktum at sexkjøpsloven i Norge faktisk virker etter sin hensikt. Det er vel  og bra. Samtidig mener enkelte prostituerte at økende grad av lysskyhet og engstelse for å bli tatt øker faren for at de blir dårlig behandlet av kunder de ikke rekker å vurdere.
Nå mener jeg at det ikke er så lett å vurdere mennesker, kanskje særlig ikke i en slik situasjon - men jeg kan selvfølgelig ta feil.  Dette er ikke min kake, for å si det slik.
Danske Tanja Rahm, exprostituert, fører en besynderlig kamp hvor hun på den ene siden slår knallhardt ned på alle nedrige sider ved prostitusjon, faktisk er hun i dag en tydelig stemme i flere land, bl.a. hele Skandinavia. samtidig har hun en hjemmeside med seg selv avbildet så glossy og retusjert at det faktisk ser ut som en reklameside nettopp for...prostitusjon. I hvert fall ser hun ut som alle andre kvinner som brukes i reklameøyemed.  Men det kan jo være meg som er gammeldags og ikke ser dagens kvinners behov for å være vakre i alle sammenhenger.
Norske sexarbeider Hege Grostad er tydelig om at hun ikke kan se om dagens sexarbeidere har fått det bedre eller verre i undersøkelsen som nå er publisert, men hun lar det henge tydelig i lufta at forbudet har mange negative sider.

HVOR ILLE ER PROSTITUSJON?
Årsaken til den moderne skammen rundt prostitusjon er jo at det er et nedrig yrke, ikke noe du skryter av å drive med. Religionen har også betydd en del - kristendommen her tillands er jo tydelig på at sex kun skal skje innenfor ekteskapets rammer. Og helst skal man da være av hvert sitt kjønn også. Men, vil det alltid forbli slik?  Vi vet jo at sexarbeidere har hatt høyere status i tidligere samfunn. Vi vet også at enkelte ikke-victorianske kulturer ser lettere på kvinner som selger kroppen sin og det er liten tvil om sexarbeiderne er såpass mange at  yrket åpenbart har en økonomisk funksjon om ikke en biologisk.
Jeg er en sterk motstander av prostitusjon. Ikke moralsk sett - folk får ha seg med hvem de vil når de vil og vil de ha penger for det skal ikke jeg blande meg bort i det heller.  Årsaken til at jeg er imot er elementet av tvang og skam som følger med dette yrket. Vasker du gamle mennesker i rompa hever ingen et øyebryn men sier du at du masturberer mot betaling vil samtalen stoppe opp ethvert sted og en pinlig stillhet senke seg. Begge disse handlingene er omtrent like intime men likevel ekstremt forskjellige. At det ikke alltid har vært slik er f. eks dildoen et eksempel på. Den er nemlig oppfunnet av leger som ville ha et verktøy for å hjelpe "hysteriske" middelklassekvinner. Enkelte av disse legene ble visstnok slitne i armen  etter en lang arbeidsdag og klaget over dette arbeidet.

FREMTIDENS SEXARBEIDERE:
Vil dagens ordning forbli slik at samfunnet mestrer å bekjempe det meste av prostitusjonen her tillands og i det minste holde virksomheten nede i skyggenes dal, der få utenforstående får øye på den? Jeg tro ikke det. Om man ser på dagens samfunn er det åpenbart at all ungdom, særlig kvinner men også menn, må ty til sterke virkemidler for å komme seg opp og fram. Realityserier spiller i økende grad på kropp og sex foran skjulte kameraer, reklamens påvirkning har nå nådd begge kjønn i like stor grad.
Parallellt med dette synker beskyttelsen arbeidere har i sine ordinære yrker. Mange av varene vi konsumerer fraktes nå i trailere som føres av utenlandske arbeidere som jobber for åtti kroner døgnet. Ingen kan leve av slike lønner men få bryr seg. Landets oppussede boliger og nybygg er i større grad enn tidligere bygget og reparert av utenlandske bygningsarbeidere som jobber for lønninger som er langt lavere enn f. eks noen lærer ville jobbe for.  I kassene på landets matvareforretninger sitter det fler og fler ungdommer fra andre etnisiteter enn den norske og ditto færre  norske.   Landet er  altså i ferd med å bli mer klassedelt enn det noengang har vært. De fattige blir ikke rikere, men de rike blir hele tiden utrolig mye rikere enn folk flest.
Hav er så poenget mitt med alt dette. Jo det er at om vi deler menneskene inn i et A-lag og et B-lag så er konsekvensen på lengre sikt at vi i økende grad vil "akseptere" at det finnes yrker  og lønninger for de vellykkede, og helt andre yrker og lønninger for dem som ikke tilhører A-laget. Veien fra å akseptere at en østeuropeer kjører lastebil for sju kroner timen til at arbeidsledige utenlandske kvinner selger kroppen sin for å ha noe å leve av er nokså kort tror jeg. En medvirkende faktor vil det også være at de seksuelle elementene som finnes i markedsføringen av prostitusjon finner veien i økende grad i alle lag av samfunnet. Dagens Kate Upton, som er en anerkjent modell, spiller ubesværet på  sterke virkemidler som ville drept karrieren til modeller for tretti år siden.  Det ekstraordinære er blitt helt ordinært og ingen lar seg lenger sjokkere av noe som helst.

Norge er blitt et land som får de fattige delene av verden til å levere alt vi trenger - både varer og tjenester. Selv er vi snart bare middelklasse-konsumenter, verdens mest velstående sådanne.  Vi på A-laget kan hevde oss over lavstatusyrkene. Mens de som ikke har noe valg  må ta de jobbene de får. Slik har det vært bestandig sier du. Ja, du har rett sier jeg. Men Norge hadde en ambisjon om å bli noe mer enn et klassesamfunn, vi ville skape rettferdighet og verdighet for alle. I stedet kan vi bli det første landet i verden som finner den eneste løsningen: Å si at alle på B-laget må finne seg i sin skjebne. Fattige horer blir da en del av den aksepterte virkeligheten, på samme måte som  polakkene bygger våre hus og kineserne produserer våre varer.  Ulikheten mellom yrkene for  B-lager redusereres  ned til et nivå der det ikke lenger er noen særlig sosial forskjell på tjene sju kroner timen på å kjøre lastebil eller tre tusen kroner natta for å selge kroppen sin. Og skulle samfunnet rakne slik at dagens middelklasse mister sine privilegier vil mange yrkesveier få et horepreg som ingen lenger vil finne det minste merkelig. Sivilisasjon er bare et syltynt ferniss over en biologisk brutalitet vi i vårt samfunn i større og større grad fornekter. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar