Tore Husebys FRILANSERI

Tore Husebys FRILANSERI
Litt om alt...

søndag 15. april 2018

Noen forskjeller på svensker og nordmenn, observert etter seks år i Sverige.Om politikk:
Svensker er de siste føydalister, og respekterer myndighetene i den grad at det virker utrolig merkelig for en nordmann. Uten at de dermed er mer enige med myndighetene enn det vi er.  Nordmenn er tvertinmot – de driter åpent i hva myndighetene sier, og er i evig opposisjon, uansett hvilket parti de sympatiserer med…
Svenske partier, er i mange saker, mer radikale enn norske tilsvarende partier.  Men samtidig mer lovlydige, ja rent ut sagt kjedelige!  Det er bl.a. dette som gjør at det svenske Frp . (Sverigedemokraterna) aldri kommer inn i den politiske varmen – uansett hvor mange stemmer de får.
Sikkerhet:
Svensker er ekstremt opptatt av sikkerhet. Noe som viser seg ved kryss der det er rødt skilt og full stopp: En og en bil stopper ved sperrelinjen og sjekker nøye om det er klart, før de kjører over krysset. Kommer det en bil i det fjerne, venter de til det er klart.  Nordmenn sveiver over i en felles klump så fort førstemann kjører…   Svensker har da også ført an i verden når det gjelder passiv sikkerhet på mange områder, ikke minst i biler.  Norske myndigheter derimot, sliter ennå med å få voksne fulle mannfolk i båt til å ta på seg redningsvest…
Høflighet:
Svensker er langt høfligere enn nordmenn. I kassa på super’n legger svensken alltid en skillepinne på båndet etter seg slik at neste kunde kan få begynne å legge på sine varer. Nordmannen legger alltid skillepinnen foran seg slik at han kan komme i gang fortest mulig med å få lagt på sine egne varer. Etter seg gjør han ingenting. Svensker rydder også alltid opp etter seg når de spiser ute, nordmannen bare forlater bordet når han er ferdig. Svensker står høflig i kø og venter på tur – nordmannen trykker på og maser seg forbi så fort det går. Alle svenske skolebarn står i kø hver dag for å få varm lunsj, og dermed lærer de også køkultur.
Om sparsommelighet:
Svensker sier selv at de er sparsommelige - nordmenn sier de er gjerrige. Og svensken tenker nok at nordmannen ofte sløser unødig. Men egentlig er det to ord om samme sak: Svensker er ikke bare sparsommelige, de er også kvalitetsbevisste og kjøper ikke skit. Noe som betyr at svenske matforretninger har langt bedre utvalg, lavere priser og også en bedre matkvalitet enn norske forretninger. Og Nordbysenteret er IKKE en svensk butikk. Det er en norsk butikk, plassert i Sverige!
Syn på hverandre som naboer:
Vanlige folk i Sverige snakker generelt penere om Norge og nordmenn, enn det nordmenn gjør om svensker. Problemet er nemlig ikke  lenger at svenskene er vår storebror – problemet er at mange nordmenn fortsatt agerer som om vi er Sveriges lillebror – og lillebrødre tror de kan si hva de vil, og slippe unna med det.  Svenskene har for lengst erkjent at Norge har trukket vinnerloddet når det gjelder økonomi, pga olja vår. Noe som resulterer i en slags beundrende misunnelse/avundsjuka.
Om likestilling:
Svenskene er litt schizofrene her. Likestilling i Sverige er «en del av folkeretten», og ingen ville finne på å angripe den. Samtidig opererer avisene fortsatt med reine missekonkurranser, der den vakreste Luciakandidaten kan stemmes på… Nordmenn derimot, skjuler ikke hva de mener i slike spørsmål, og mange nordmenn mener åpent at likestillingen «har gått for langt». Ingen svensker sier dette høyt!
Om klasseforskjeller:
Den fattige svensken er mye fattigere på penger enn den norske – fordi det svenske velferdssystemet er mye dårligere enn det norske.  Grunnen til at det ikke synes så godt, er at svenskene fortsatt har en sosial boligpolitikk.  Nordmenn som lever på offentlige midler, har en langt bedre økonomi enn svenskene, men de har ingen fordeler i boligmarkedet framfor folk med bedre råd enn dem selv, så de bor ofte både dyrt og dårlig.  Men i begge land finnes det også utrolig mange rike mennesker som er fritatt fra alle økonomiske bekymringer.
Om mat og service:
Svensk mat er bedre enn norsk. På kafeer og restauranter har de skikkelige kokker, som kan lage mat. De bruker ordentlige råvarer. Svensker spiser ikke dårlig mat, og mange svensker spiser ofte ute på hverdagene, takket være sine lange lunsjpauser.  Og som alle nordmenn vet: Servicenivået til svenskene ligger himmelvidt over nordmennenes – noe alle svensker som har jobba i norske servicenæringer har bevist.
Faktisk så er det slik at norske ansatte i servicenæringer er blitt bedre takket være svenskene!
Om naturen:
Norsk natur slår så klart svensk natur ned i støvlene. Men: Svensk natur er langt mer tilgjengelig enn den norske.  Svensk natur kan du kjøre til hvor som helst med bil, og deretter gå i behagelig terreng. Eller ro, sykle, gå på skøyter eller ski. Norsk natur derimot er mye mer ekstremsport og tilpassa folk med stor eventyrtrang, og usedvanlig gode fysiske egenskaper. Svensk natur – er laget for alle!  Norsk natur er for de spesielt interesserte.
Om business:
Svenskene er geniale når det gjelder greia med å få varer billigst mulig ut til kundene. Deres sparsommelighet gjennomsyrer alt forretningsliv og alt du ser av kjeder som selger varer billigere enn andre, er svenske oppfinnelser. Mekonomen, IKEA, JULA og så videre i det uendelige. Dette kan de best i hele verden. Norske forretningsfolk er ikke engang i nærheten – de later som om de selger billig, men selger egentlig dyrt, og jukser ved hjelp av ulovlig prissamarbeid.  Norske kunder er kort sagt mer lettlurte enn svenske… 
Om priser:
Skatt, strøm og vann og offentlige avgifter er dyrere i Sverige enn i Norge. Alt annet koster det samme som i Norge, eller er billigere. Mat, nytelsesmidler og transport er ca 30 % billigere enn i Norge.
Om selskapelighet:
Her er nordmenn og svensker ganske like – vi er nokså reserverte til vi blir venner. Da er det motsatt - mye varme, tillit og vennlighet.
Konklusjon:
Ja, den kan du jo lage selv?  Jeg er glad for å kunne hente det beste ut av begge landene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar