Tore Husebys FRILANSERI

Tore Husebys FRILANSERI
Litt om alt...

onsdag 5. september 2012

Rasismespøkelset i Norge

Da hele landet holdt pusten og prøvde å finne ut av hva som foregikk den 22. juli 2011 falt mistanken umiddelbart på Al Quaida eller andre grupper av muslimske fundamentalister. Noen  av de mest innvandrervennlige trakk faktisk et lettelsens sukk da det viste seg at det var en nordmann som var gjerningsmann.  Dette fordi at mange visste at om dette var en religiøs terrorhandling så vill det påvirke nordmenns syn på muslimer i tiår framover, ja det ville til og med kunne føre til at alle den skjulte rasismen og fordommene vi kjenner til som nå ligger under overfalten, ville komme til syne på en måte som ville få samtlige medlemmer av Fremskrittspartiet til å gni seg i hendene. Ja det ville ikke forundre meg om enkelte Frp-folk til og med ville rygge tilbake og si at nå har det gått for langt...

På Facebook har jeg noen hundre "venner", det vil si folk jeg vet hvem er fordi vi har enten felles hobbyer eller felles historie. Enkelte av disse skriver fra tid til annen åpenlyst om at de mener at det finnes A og B mennesker, enten det er muslimer, sigøynere,innvandrere eller andre minoriteter.
Disse sletter jeg  som regel fra vennelista - jeg klarer ikke rasisme og programmessige hat-kampanjer i tekst og eller bilder.
På den annen side er jeg ikke glad i moralister heller. Vi kan for eksempel se at Israelsk politikk har falt ned på en offer-rolle som har skapt en total mangel på sans for distanse, humor og ironi omkring israelsk politikk og dette landets plass i verden.    

Mener du at Israelske politikere driver dårlig politikk er veien kort til å ble beskyldt for antisemittisme. Dette stopper mye nødvendig og sunn kritikk og bidrar til å opprettholde det vi kaller midstøstenkonflikten i all  overskuelig framtid.
Tilbake til oss i Norge. Toleransen overfor ikkenorske er nå i store deler av befokningen et syltynt ferniss som selv ørsmå hendelser kan vekke opp til åpenlyst hat, rasisme og intoleranse overfor ikkevestlige utlendinger.
Noe av årsaken til dette er norske politikeres manglende vilje til å ta tak i de utfordringene som  innvandring faktisk innebærer. Noe av årsaken er ignoranse og uvitenhet.  Det er også flere andre årsaker - den viktigste er at folk flest som vet bedre holder "klokelig" kjeft når rasismepaddene  spretter ut av munnen på kolleger, familiemedlemmer eller andre bekjente.  Fred i stua er viktigere enn rettferdighet overfor fremmede.

Hvorfor skriver jeg så dette? Jo jeg tror tida er inne for å ikke holde kjeft når noen i din omgangskrets sprer åpenbare fordommer og løgner om andre folkegrupper.   Jeg er for eksempel også imot at Norge skal "fylles opp med sigøynere" som lever av å tigge på gata men min grunn er  at jeg mener at alle som bor i Norge skal ha de samme rettigheter,uansett hvem de er. Turister som er her på vår nåde er også rasisme, den opprettholder forskjellene mellom folk og bidrar til å konservere elendighet. Vi kan gjerne ha romfolk fra søreuropa i Norge, men da skal de ønskes velkommen på samme måte  som vi tar i mot kvoteflyktninger - gi tilbud, stille krav og gi hjelp inntil folk blir selvhjulpne i landet vårt. Vi klarer det med somaliske analfabeter og vil sikkert greie det samme med romfolket.
Men la oss ikke la dem leve på våre almisser på gata, det er fornedrende både for oss og for dem

Men når folk i din omgangskrets "vil bli kvitt" den ene eller den andre folkegruppa for de har ikke noe her å gjøre så stå imot skiten, ikke aksepter  tull og uvitenhet og forsvar alle menneskers rett til å være det de er der de bor.

Det er plass til mange her i landet. De viktigste kulturelle impulsene vi har fått i vår kollektive bevissthet har for en stor del kommet til oss takket være folk som har kommet utenfra.

Det er ikke umulig å fjerne  fordommer. Dette kan vi hver eneste dag se i folkets syn på homofili slik det har forandret seg fra forbudet som ble opphevet i 1972 og fram til i dag i 2012 - uhyre få, om noen, mener for alvor at homofile skal straffes, bes for,  eller behandles for sin seksuele legning.  Homser er i dag som alle andre, bare litt annerledes.

Sånn ønsker jeg at alle ikkenorske skal ses på også.  Det er mange som gjør det allerede heldigvis, men ikke mange nok. Kanskje du kan bidra?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar