Tore Husebys FRILANSERI

Tore Husebys FRILANSERI
Litt om alt...

fredag 2. april 2010

Middelalderbyer

Etter noen dager i Tsjekkias hovedstad, Praha så gjør man seg sine tanker bosatt som man er i Norges eldste by. Etter å ha vandret i dagevis i vårlige middelaldertablåer, så vakre at det fryder ens hjerte og øye, så lander man bums i det mest møkkete og svartsnødde ettervinternorge man kan tenke seg.
Hotellene på Gardermoen ser ut som hjemmelakkerte stålbokser som noen har slengt tilfeldig ut i skauen.
Vel tilbake i hjembyen Tønsberg så framstår byen som en ørliten landsby bygget opp av de lokale tomsinger og tullinger, på egen fritid og med materialer rappet fra hist og her.
Det eneste vi kan finne igjen av fordums prakt er gateløpene i Fjerdingen, Nordbyen og oppunder Haugar. Av moderne byggeprakt stikker mediabygget og biblioteket av med medaljeplasser som friske unntak i en ellers sørgelig byarkitektur.
Gråbrødregata med sin små trehus er også fine. Haugar kunstmuseum er også bra. Men hovedprakten i middelalderbyen tønsberg er et omtrent 63 meter høyt "fjell" påsatt et britisk/victoriansk steintårn liknende en miniborg som skal symbolisere selveste vikingtida!
Attenhundretallets lokale politikere var åpenbart ikke et hår bedre enn de vi har i dag når det gjelder historieløshet og pinlig pragmatisme, iblandet en enda flauere form for nasjonalisme.
Dette merkelige vikingetidssymbolet, som kun varsler om ignoranse, historieløshet og selvforherligelse, er det enhver Tønsbergenser er så glad for og stolt av når han kommer hjem.
Jeg snakket med en kar i Praha, han satt på ei kneipe, åpenbart beruset både på amfetamin og alkohol.
Hva tror du han ønsket å formidle til en turist fra Norge? Jo, det han hadde på hjertet var den svulmende følelsen som meldte seg hver gang han så Prahas slott og St.Vituskatedralen!
Så en narkoman i Praha er åpenbart mer kulturelt oppdatert enn norske småbypolitikere og innbyggere.

Det er bare en fattig trøst til dette triste faktum: Bø i Telemark er faktisk enda styggere enn Tønsberg.
Er det så ikke noe håp overhodet? Jo - de skal nå fornye torget i byen. En by som har et eget torg kan aldri dø helt, samme hvor mye stygt som bygges rundt ellers. En møteplass for mennesker, det burde både et torg, og en by, være!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar